
INCEPUTURI
Prima forma de concurs cu ridicare de greutati in Romania este amintita in anul 1896. Gazda intrecerii de la finele secolului XIX a fost sala de sport a liceului bucurestean Gheorghe Lazar.
Dupa cativa ani, mai exact in 1905, serbarile organizate la societatea Tirul cuprindeau in program si ridicarea de greutati, in care s-au remarcat fratii Temelie. Acestia, impreuna cu Jean Chirtop si Stefan Petrescu – al caror nume sunt consemnate in documente in anii `20 – raman in istorie ca pionieri ai halterofiliei romanesti. Socrate Temelie este socotit chiar primul campion neoficial al Romaniei, in 1910 el ridicand 168 kg, ceea ce i-a atras din partea germanilor supranumele de “minune a Balcanilor”.

1930, PIATRA DE HOTAR
Infiintarea forului de specialitate in 1930, sub denumirea de “Federatia Romana de Lupte si Haltere”, a insemnat nu numai oficializarea acestei discipline sportive, dar si posibilitatea organizarii sale intr-un cadru adecvat. Astfel, dupa patru ani a si fost organizat primul Campionat National, urmat in 1937 de o a doua editie, dominata de evolutia lui Pavel Gospodinov.
In deceniile scurse de atunci, federatia noastra s-a facut remarcata pe diverse planuri, fapt subliniat la a 75-a aniversare de dr. Tamas Ajan, presedintele FIH: “Adresam Federatiei Romane de Haltere felicitarile noastre pentru competitiile organizate, fiindca aceasta federatie are si a avut lideri excelenti.”

SUB SEMNUL CELOR 5 CERCURI
1952 a fost anul debutului in marea arena olimpica. Si au trebuit sa treaca 12 ani pana cand un roman a reusit o performanta sub semnul celor cinci cercuri infratite – locul 5 la Tokio. Realizator: regretatul Lazar Baroga, mentorul acestei discipline sportive, despre care acelasi presedinte al forului mondial afirma ca a fost “unul dintre cei mai buni experti in materie din lume”.
Marea asensiune s-a produs in 1984 : doua medalii de aur, cinci de argint si una de bronz – un palmares de-a dreptul extraordinar, intr-o competitie in care si-au masurat puterile 209 concurenti din 50 de tari!
La 24 de ani, Petre Becheru a facut recordul vietii. A castigat cel mai ravnit titlu, cel de la categoria 82,5 kg, cu 200 kg si un avans de 5 kilograme fata de contracandidatii la intaietate. Dupa marea sa victorie, Petre a fost purtat pe brate de coechipieri, in vreme ce antrenorul Stefan Achim plangea de bucurie.
La o alta categorie, 90 kg, batalia pentru aur s-a dat intre doi romani, Nicu Vlad si Petre Dumitru. Galateanul a uimit prin perfectiune tehnica, dezinvoltura si chiar sarmul cu care a abordat concursul, facand din competitia de haltere un sport captivant pentru public. Ambitia si curajul tanarului de numai 20 de ani i-au adus lui si Romaniei trei recorduri olimpice – 172,5 la smuls, 220 la stilul aruncat si 392,5 la total, ceeea ce a insemnat depasirea cu nu mai putin de 10 kilograme a performantei anterioare, detinute de sovieticul Rigert de la Montreal 1976!
Intre performerii de la Los Angeles s-au mai numarat Vasile Groapa, Stefan Tasnadi, Andrei Socaci, Dragomir Cioroslan, Gelu Radu. Cu totii au contribuit la realizarea unui bilant demn de “cartea de aur” a acestui sport, pentru care fiecare merita aceesi admiratie si dupa trecerea timpului.
PERSONALITATI
LAZAR BAROGA
Considerat creatorul scolii romanesti moderne de haltere, dar si un etalon pentru acest sport in intreaga lume. Si-a daruit intreaga viata halterofiliei, mai intai ca sportiv binecunoscut, apoi ca lider al Federatiei Romane de Haltere, al carei secretar general a fost timp de peste 33 de ani !), intre 1964 – 2000. De-a lungul prodigioasei sale cariere, a format si perfectionat numerosi specialisti, lucrand la dezvoltarea bazelor teoretice ale disciplinei. Autor al 20 de carti, numeroase brosuri, comunicari stiintifice, articole de specialitate. Faimosul om de sport, tehnicianul de notorietate, profesorul mult respectat, OMUL adevarat Lazar Baroga s-a stins chiar in locul in care si-a petrecut cel mai mult timp, cu bucurii si tristeti – sala de antrenament…
GHEORGHE GOSPODINOV
Fiul unuia dintre “pionerii” acestui sport ramane pentru toti, pe buna dreptate, “omul care l-a descoperit pe Nicu”. Dar continuatorul tatalui sau Pavel a mai fost si un sportiv care obtinea prima sa medalie la 15 ani si devenea campion …sub bombe, la propriu, in 1945. A concurat pana la 33 de ani, cand a devenit antrenor. Unul care, pe langa marea pasiune, a pus pricepere, chiar har.
STEFAN ACHIM
Timp de peste trei decenii a avut o insemnata contributie, unanim recunoscuta, la afirmarea halterofililor romani. A fost antrenor la Steaua si, vreme de 15 ani, la lotul national. I-a pregatit, printre altii, pe Nicu Vlad, Fitzi Balas, Dragomir Cioroslan, Virgil Dociu, Vasile Groapa. De numele sau se leaga cel mai stralucit bilant – cel al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.
NICOLAE AMZUICA
Absolvent al Institutului de Cultura Fizica din Sankt Petersburg, a practicat gimnastica, dar s-a specializat in haltere. Pregatit de Stefan Petrescu, a fost component al lotului national, devenind apoi antrenor la clubul Viitorul.
FICZI BALAS
Participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1960, a fost primul roman care a stabilit un record mondial de juniori, la stilul impins (stil disparut la inceputul anilor `70). Tot ca junior, a cucerit titlul campion european – categoria 60 kg. In 1962 si 1963 a corectat , de mai multe ori, recordurile lumii la categoriile pana si usoara – la total (de la 340 kg a ajuns la 362,5 kg) si la aruncat (137,5 kg). Medaliat cu argint la C.M. de la Moscova – 1964.
PETRE BECHERU
Primul campion olimpic din Romania in istoria acestui sport. Descoperit de antrenorul Dumitru Constantin, a urcat treptat culmile performantei la categoria 82,5 kg: de patru ori campion balcanic, castigator a patru medalii de aur la Mondialele din 1984, triumf in arena olimpica la Los Angeles `84. A mai castigat doua medalii nde bronz la C.E. din 1987.
GHEORGHE BIRIS
Tehnicianul aradean, de la clubul Astra, se numara printre antrenorii care au pregatit “generatiile” de aur” ale halterelor din Romania. Dintre elevii sai s-au remarcat cu deosebire Traian Ciharean si Adrian Mateias.
VALERIU CALANCEA
De fel din Chisinau, a stabilit recorduri mondiale ca junior. La seniori, a cucerit doua titluri de campion mondial, in 2003, la Vancouver, iar dupa doi ani a devenit si campion al Europei.
SILVIU CAZAN
Unul dintre elevii regretatului Stefan Petrescu. A dominat ani in sir categoria supergrea pe plan national, fiind de noua ori campion al tarii.
TRAIAN IOACHIM CIHAREAN
Elevul lui Gheorghe Biris este unul dintre halterofilii romani cu palmarese impresionante. Medaliat olimpic, cu bronz, de multe ori “ abonat” la podiumurile mondiale si europene, in perioada 1989 – 1998.
DRAGOMIR CIOROSLAN
Remarcat de antrenorul Stefan Iovarek, la Cluj, si transferat la Olimpia Bucuresti, a fost multiplu campion balcanic. Component de baza al lotului national, a concurat la Campionatele Europene – obtinand medalia de bronz la aruncat, in 1979, Campionatele Mondiale si la Jocurile Olimpice. Dupa retragerea din activitatea de sportiv, a devenit secretar adjunct al F.R.Haltere, ajungand treptat in randul celor mai mari personalitati din lumea acestui sport: antrenor in SUA, membru al Comitetutului Olimpic American, responsabil al comisiei insarcinate cu cercetarile stiintifice, vicepresedinte al Federatiei Internationale de Haltere.
ALEXANDU COSMA
Participant la Jocurile Olimpice de la Helsinki. Activitatii sale de antrenor i se datoreaza, in mare masura, cresterea potentialului sectiei Dinamo Bucuresti. Mai tarziu s-a specializat in cultura fizica medicala (recuperarea dupa traumatisme), capatand o adevarata notorietate internationala.
ILIE DOCIU ENCIU
Macelar de meserie, a fost calauzit in lumea performantei de catre Stefan Petrescu, fiind considerat cel mai valoros sportiv al generatiei postbelice. Ca antrenor, i-a indrumat, printre altii, pe Virgil – fiul sau – pe Ion Hortopan si pe Dragomir Cioroslan, activand doua cicluri olimpice la lotul national, inclusiv la J.O. de la Los Angeles, unde s-au inregistrat cele mai valoroase performante din istoria halterofiliei romanesti.
VIRGIL DOCIU ENCIU
Consacrat la Olimpia si transferat la Steaua, a stabilit nu mai putin de 12 recorduri nationale. Si-a facut un nume respectat si pe plan international: medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 1978 , a urcat o treapta in editia 1982, fiind si vicecampion european si mondial in acelasi an. Locul 8 la J.O. de la Moscova. Dupa retragerea din activitatea de sportiv, s-a impus in randul specialistilor de marca al acestei discipline, devenind director tehnci al federatiei.
PETRE DUMITRU
Descoperit de Lisias Ionescu si indrumat in marea performanta de Stefan Achim, constanteanul a atins varful carierei la Olimpiada din 1984, cand a urcat pe treapta a doua a prodiumului de premiere dupa memorabilele intreceri ale categoriei 90 kilograme.
ZORO FIAT
Resiteanul a facut primii pasi la sala sub privirile lui Gheorghe Puliska. Participant la sase editii ale Campionatelor Europene, a cucerit doua medalii de argint (la impins si la total) in 1969. Dupa 1976 a cunoscut satisfactii si ca antrenor.
PETRE GOSPODINOV
Nascut in 1911, este considerat unul dintre initiatorii practicarii halterelor in tara noastra, creand o adevarata scoala in orasul sau, Galati. Este socotit, totodata, novatorul celor doua stiluri clasice – smuls si aruncat.
VASI GROAPA
Un brasovean care a ajuns vicenmpion olimpic la Los Angeles, dupa ce a castigat o medalie de bronz la campionatele lumii de la Moscova 1983.
ION HORTOPAN
De loc din Campina, s-a impus mai intai in arena campionatelor continentale, obtinand argintul la aruncat in 1972 si bronzul la smuls in 1973 (editie in care s-a clasat al patrulea la total). La campionatele lumii a cucerit o medalie de bronz (smuls) si a fost al saselea la total in editia din 1973, de la Havana. A activat apoi ca antrenor.
LISIAS IONESCU
Un tipograf devenit halterofil datorita lui Gheorghe Apostol. S-a remarcat si in calitate de antrenor si organizator. A format numerosi performeri la Chimpex Constanta, a fost antrenor alo lotului national de juniori si primul tehnician care a condus Centrul Olimpic de pregatire de la Bistrita.
ADRIAN JIGAU
Sportivul aradean a avut o remarcabila longevitate, fiind component al lotului olimpic si la peste 35 de ani. Se mandreste cu o impresionanta salba de medalii europene si mondiale. S-a clasat in imediata apropiere a podiumului olimpis si la Sydney, si la Atena.
ADRIAN CLAUDIU MATEAS
Unul dintre aradenii indrumati in marea performanta de Gheorghe Biris. Medaliat cu argint si bronz la C.E. si C.M.
GHEORGHE MANAILESCU
Buzoian prin nastere, galatean prin poracticarea halterelor sub conducerea lui Pavel Gospodinov. A concurat la categoriile cocos, pana si usoara, fiind campion si recordman national. Ca antrenor la Steaua, Rapid si la lotul reprezentativ a contribuit la pregatirea unuo Becheru, Nicu Vlad, Groapa, Burdila, Fiat, Deac, Fitzi Balas.
MARIOARA MUNTEANU
O braileanca “deschizatoare de drum” prin participarea la prima editie a J.O. (Sydney) care a inclus in program si categorii de probe feminine. La Olimpiada de la Atena a fost a patra, iar in 2005 a triumfat la Campionatele Europene: doua medalii de aur si una de argint urmate de alte doua titluri europene consective la total.
GELU RADU
Descoperit de Pavel Gospodinov, s-a afirmat la toate marile competitii: argint olimpic la Los Angeles, 5 medalii la Campionatele Mondiale, 3 “bronzuri” la C.E.
VICTOR RUSU
Initiat in haltere de Tiberiu Roman, clujeanul devenit stelist a stabilit 19 recorduri nationale. La Campionatele Europene de la Constanta, din 1972, a cucerit doua medalii de bronz, fiind al patrulea la total.
MUGUR DAN VIOREL SARANCIUC
Sportiv la Progresul Bucuresti, antrenat de Gheorghe Apostol si Enciu Gheorghe s-a consacrat ca antrenor. Remarcabila ramane contributia sa la afirmarea unor performeri ca Gelu Radu sau Lucian Maxineanu.
ANDREI SOCACI
Descoperit de Stefan Sturza, la Unirea Alba Iulia, a trecut apoi la Olimpia si Dinamo Bucuresti. In 1985 si 1986 a stralucit ca junior, castigat nu mai putin de noua medalii de aur la Mondiale si Europene. Si ca senior a izbutit performante de exceptie: triplu campion mondial, medalie de argint si cinci “bronzuri” la C.M.; 4 aur + 5 argint + 6 bronz la C.E. Vicecampion olimpic la Los Angeles. A devenit apoi antrenor, la clubul Dinamo si la lotul national de juniori.
NICU VLAD
A fost descoperit cu ocazia unei selectii facute in 1978, la scoala din comuna galateana Piscu, cei care i-au marcat inceputurile de halterofil fiind Gheorghe, Pavel Gospodinov si Alexandru Dumitrescu. In lunga si prodigioasa sa cariera a concurat aproape la toate categoriile, de la 56 la 108 kg. La debutul sau in arena olimpica a cucerit definitiv lumea, prin splendida evolutie care l-a propulsat pana la cel mai invidiat trofeu. Se intampla la Los Angeles, urmatoarele editii imbogatindu-i palmaresul cu o medalie de argint (Seul `88), un loc IV (la Barcelona `92) si “bronzul” de la Atlanta `96. Nu mai putin de 17 medalii a castigat Nicu la Campionatele Mondiale – dintre care 11 de aur, 4 de argint si 2 de bronz, numar egal cu acela al trofeelor continentale – 9 aur, 6 argint, 2 bronz. Sub culorile Australiei a fost campion si recordman al Commonwealth-ului. Cand a pus capat acestei formidabile cariere sportive, a devenit manager. Antrenor coordonator al lotului olimpic al Romaniei, presedinte al Federatiei Romane de Haltere, vicepresedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Indeplineste, totodata, importante atributii in forurile internationale.