Istoric

PERSONALITATI

LAZAR BAROGA

Considerat creatorul scolii romanesti moderne de haltere, dar si un etalon pentru acest sport in intreaga lume. Si-a daruit intreaga viata halterofiliei, mai intai ca sportiv binecunoscut, apoi ca lider al Federatiei Romane de Haltere, al carei secretar general a fost timp de peste 33 de ani !), intre 1964 – 2000. De-a lungul prodigioasei sale cariere, a format si perfectionat numerosi specialisti, lucrand la dezvoltarea bazelor teoretice ale disciplinei. Autor al 20 de carti, numeroase brosuri, comunicari stiintifice, articole de specialitate. Faimosul om de sport, tehnicianul de notorietate, profesorul mult respectat, OMUL adevarat Lazar Baroga s-a stins chiar in locul in care si-a petrecut cel mai mult timp, cu bucurii si tristeti – sala de antrenament…

GHEORGHE GOSPODINOV

Fiul unuia dintre “pionerii” acestui sport ramane pentru toti, pe buna dreptate, “omul care l-a descoperit pe Nicu”. Dar continuatorul tatalui sau Pavel a mai fost si un sportiv care obtinea prima sa medalie la 15 ani si devenea campion …sub bombe, la propriu, in 1945. A concurat pana la 33 de ani, cand a devenit antrenor. Unul care, pe langa marea pasiune, a pus pricepere, chiar har.

STEFAN ACHIM

Timp de peste trei decenii a avut o insemnata contributie, unanim recunoscuta, la afirmarea halterofililor romani. A fost antrenor la Steaua si, vreme de 15 ani, la lotul national. I-a pregatit, printre altii, pe Nicu Vlad, Fitzi Balas, Dragomir Cioroslan, Virgil Dociu, Vasile Groapa. De numele sau se leaga cel mai stralucit bilant – cel al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.

NICOLAE AMZUICA

Absolvent al Institutului de Cultura Fizica din Sankt Petersburg, a practicat gimnastica, dar s-a specializat in haltere. Pregatit de Stefan Petrescu, a fost component al lotului national, devenind apoi antrenor la clubul Viitorul.

FICZI BALAS

Participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1960, a fost primul roman care a stabilit un record mondial de juniori, la stilul impins (stil disparut la inceputul anilor `70). Tot ca junior, a cucerit titlul campion european – categoria 60 kg. In 1962 si 1963 a corectat , de mai multe ori, recordurile lumii la categoriile pana si usoara – la total (de la 340 kg a ajuns la 362,5 kg) si la aruncat (137,5 kg). Medaliat cu argint la C.M. de la Moscova – 1964.

PETRE BECHERU

Primul campion olimpic din Romania in  istoria acestui sport. Descoperit de antrenorul Dumitru Constantin, a urcat treptat culmile performantei la categoria 82,5 kg: de patru ori campion balcanic, castigator a patru medalii de aur la Mondialele din 1984, triumf in arena olimpica la Los Angeles `84. A mai castigat doua medalii nde bronz la C.E. din 1987.

GHEORGHE BIRIS

Tehnicianul aradean, de la clubul Astra, se numara printre antrenorii care au pregatit “generatiile” de aur” ale halterelor din Romania. Dintre elevii sai s-au remarcat cu deosebire Traian Ciharean si Adrian Mateias.

VALERIU CALANCEA

De fel din Chisinau, a stabilit recorduri mondiale ca junior. La seniori, a cucerit doua titluri de campion mondial, in 2003, la Vancouver, iar dupa doi ani a devenit si campion al Europei.

SILVIU CAZAN

Unul dintre elevii regretatului Stefan Petrescu. A dominat ani in sir categoria supergrea pe plan national, fiind de noua ori campion al tarii.

TRAIAN IOACHIM CIHAREAN

Elevul lui Gheorghe Biris este unul dintre halterofilii romani cu palmarese impresionante. Medaliat olimpic, cu bronz, de multe ori “ abonat” la podiumurile mondiale si europene, in perioada 1989 – 1998.

DRAGOMIR CIOROSLAN

Remarcat de antrenorul Stefan Iovarek, la Cluj, si transferat la Olimpia Bucuresti, a fost multiplu campion balcanic. Component de baza al lotului national, a concurat la Campionatele Europene – obtinand medalia de bronz la aruncat, in 1979, Campionatele Mondiale si la Jocurile Olimpice. Dupa retragerea din activitatea de sportiv, a devenit secretar adjunct al F.R.Haltere, ajungand treptat in randul celor mai mari personalitati din lumea acestui sport: antrenor in SUA, membru al Comitetutului Olimpic American, responsabil al comisiei insarcinate cu cercetarile stiintifice, vicepresedinte al Federatiei Internationale de Haltere.

ALEXANDU COSMA

Participant la Jocurile Olimpice de la Helsinki. Activitatii sale de antrenor i se datoreaza, in mare masura, cresterea potentialului sectiei Dinamo Bucuresti. Mai tarziu s-a specializat in cultura fizica medicala (recuperarea dupa traumatisme), capatand o adevarata notorietate internationala.

ILIE DOCIU ENCIU

Macelar de meserie, a fost calauzit in lumea performantei de catre Stefan Petrescu, fiind considerat cel mai valoros sportiv al generatiei postbelice. Ca antrenor, i-a indrumat, printre altii, pe Virgil – fiul sau –  pe Ion Hortopan si pe Dragomir Cioroslan, activand doua cicluri olimpice la lotul national, inclusiv la J.O. de la Los Angeles,  unde   s-au inregistrat cele mai valoroase performante din istoria halterofiliei romanesti.

VIRGIL DOCIU ENCIU

Consacrat la Olimpia si transferat la Steaua, a stabilit nu mai putin de 12 recorduri nationale. Si-a facut un nume respectat si pe plan international: medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 1978 , a urcat o treapta in editia 1982, fiind si vicecampion european si mondial in acelasi an. Locul 8 la J.O. de la Moscova. Dupa retragerea din activitatea de sportiv, s-a impus in randul specialistilor de marca al acestei discipline, devenind director tehnci al federatiei.

PETRE DUMITRU

Descoperit de Lisias Ionescu si indrumat in marea performanta de Stefan Achim, constanteanul a atins varful carierei la Olimpiada din 1984, cand a urcat pe treapta a doua a prodiumului de premiere dupa memorabilele intreceri ale categoriei 90 kilograme.

ZORO FIAT

Resiteanul a facut primii pasi la sala sub privirile lui Gheorghe Puliska. Participant la sase editii ale Campionatelor Europene, a cucerit doua medalii de argint (la impins si la total) in 1969. Dupa 1976 a cunoscut satisfactii si ca antrenor.

PETRE GOSPODINOV

Nascut in 1911, este considerat unul dintre initiatorii practicarii halterelor in tara noastra, creand o adevarata scoala in orasul sau, Galati. Este socotit, totodata, novatorul celor doua stiluri clasice – smuls si aruncat.

VASI GROAPA

Un brasovean care a ajuns vicenmpion olimpic la Los Angeles, dupa ce a castigat o medalie de bronz la campionatele lumii de la Moscova 1983.

ION HORTOPAN

De loc din Campina, s-a impus mai intai in arena campionatelor continentale, obtinand argintul la aruncat in 1972 si bronzul la smuls in 1973 (editie in care s-a clasat al patrulea la total). La campionatele lumii a cucerit o medalie de bronz (smuls) si a fost al saselea la total in editia din 1973, de la Havana. A activat apoi ca antrenor.

LISIAS IONESCU

Un tipograf devenit halterofil datorita lui Gheorghe Apostol. S-a remarcat si in calitate de antrenor si organizator. A format numerosi performeri la Chimpex Constanta, a fost antrenor alo lotului national de juniori si primul tehnician care a condus Centrul Olimpic de pregatire de la Bistrita.

ADRIAN JIGAU

Sportivul aradean a avut o remarcabila longevitate, fiind component al lotului olimpic si la peste 35 de ani. Se mandreste cu o impresionanta salba de medalii europene si mondiale. S-a clasat in imediata apropiere a podiumului olimpis si la Sydney, si la Atena.

ADRIAN CLAUDIU MATEAS

Unul dintre aradenii indrumati in marea performanta de Gheorghe Biris. Medaliat cu argint si bronz la C.E. si C.M.

GHEORGHE MANAILESCU

Buzoian prin nastere, galatean prin poracticarea halterelor sub conducerea lui Pavel Gospodinov. A concurat la categoriile cocos, pana si usoara, fiind campion si recordman national. Ca antrenor la Steaua, Rapid si la lotul reprezentativ a contribuit la pregatirea unuo Becheru, Nicu Vlad, Groapa, Burdila, Fiat, Deac, Fitzi Balas.

MARIOARA MUNTEANU

O braileanca “deschizatoare de drum” prin participarea la prima editie a J.O. (Sydney) care a inclus in program si categorii de probe feminine. La Olimpiada de la Atena a fost a patra, iar in 2005 a triumfat la Campionatele Europene: doua medalii de aur si una de argint urmate de alte doua titluri europene consective la total.

GELU RADU

Descoperit de Pavel Gospodinov, s-a afirmat la toate marile competitii:  argint olimpic la Los Angeles, 5 medalii la Campionatele Mondiale, 3 “bronzuri” la C.E.

VICTOR RUSU

Initiat in haltere de Tiberiu Roman, clujeanul devenit stelist a stabilit 19 recorduri nationale. La Campionatele Europene de la Constanta, din 1972, a cucerit doua medalii de bronz, fiind al patrulea la total.

MUGUR DAN VIOREL SARANCIUC

Sportiv la Progresul Bucuresti, antrenat de Gheorghe Apostol si Enciu Gheorghe s-a consacrat ca antrenor. Remarcabila ramane contributia sa la afirmarea unor performeri ca Gelu Radu sau Lucian Maxineanu.

ANDREI SOCACI

Descoperit de Stefan Sturza, la Unirea Alba Iulia, a trecut apoi la Olimpia si Dinamo Bucuresti. In 1985 si 1986 a stralucit ca junior, castigat nu mai putin de noua medalii de aur la Mondiale si Europene. Si ca senior a izbutit performante de exceptie: triplu campion mondial, medalie de argint si cinci “bronzuri” la C.M.; 4 aur + 5 argint + 6 bronz la C.E. Vicecampion olimpic la Los Angeles. A devenit apoi antrenor, la clubul Dinamo si la lotul national de juniori.

NICU VLAD

A fost descoperit cu ocazia unei selectii facute in 1978, la scoala din comuna galateana Piscu, cei care i-au marcat inceputurile de halterofil fiind Gheorghe, Pavel Gospodinov si Alexandru Dumitrescu. In lunga si prodigioasa sa cariera a concurat aproape la toate categoriile, de la 56 la 108 kg. La debutul sau in arena olimpica a cucerit definitiv lumea, prin splendida evolutie care l-a propulsat pana la cel mai invidiat trofeu. Se intampla la Los Angeles, urmatoarele editii imbogatindu-i palmaresul cu o medalie de argint (Seul `88), un loc IV (la Barcelona `92) si “bronzul” de la Atlanta `96. Nu mai putin de 17 medalii a castigat Nicu la Campionatele Mondiale – dintre care 11 de aur, 4 de argint si 2 de bronz, numar egal cu acela al trofeelor continentale – 9 aur, 6 argint, 2 bronz. Sub culorile Australiei a fost campion si recordman al Commonwealth-ului.  Cand a pus capat acestei formidabile cariere sportive, a devenit manager. Antrenor coordonator al lotului olimpic al Romaniei, presedinte al Federatiei Romane de Haltere, vicepresedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Indeplineste, totodata, importante atributii in forurile internationale.