REGULAMENTELE CAMPIONATELOR NATIONALE DE HALTERE SI ALE COMPETITIILOR INTERNE PE ANUL 2016
Dupa cum se observa din calendarul competitional pe anul 2016, in acest an sunt prevazute in Calendarul intern unsprezece competitii dupa cum urmeaza: patru Cupe dintre care trei sunt si competitii de calificare faze tur ale campionatelor nationale de: seniori, tineret (23 ani) si juniori I(20 ani). Cupa Romaniei pentru Juniorii – III (9-12 ani), nu reprezinta competitie de calificare si se va desfasura alaturi de Cupa rezervata tineretului. De asemenea in calendar sunt prevazute sase finale de campionate nationale pentru fiecare categorie de varsta si anume – Juniori III(9-12ani), cadeti(15ani), juniori II(17ani), juniori I(20ani), tineret si seniori. Daca bugetul va permite mai este prevazuta o competitive nationala de evaluare a juniorilor III(9-12ani) la sfarsitul vacantei de vara “Sperante olimp”
Toate competitiile prevazute in calendar, pot fi criterii de evaluare si selectie pentru loturile nationale, centrele de pregatire ale juniorilor si reprezentativele nationale.
A. REGULI GENERALE DE CALIFICARE SI PARTICIPARE
1.Pentru a participa in faza tur a unui campionat national, un sportiv trebuie sa corespunda criteriilor de sanatate, varsta si greutate conform regulamentului tehnic si al competitiei respective.
2.Orice sportiv trebuie inscris in competitie printr-un document oficial din partea clubului de apartenenta, inclusiv cei selectionati pentru competitii internationale apropiate ca termen de desfasurare.
3.Sportivii care nu au fost inscrisi conform pct.2 in termenul prevazut de regulament inainte de sedinta tehnica de validare in competitie, pot fi inscrisi in timpul acesteia, numai cu plata unei taxe de inscriere speciala de 100 de lei pentru fiecare sportiv.
4.Sportivii au obligatia ca la cantarul oficial al competitiei sa prezinte actul de identitate si legitimatia sportiva, sau cererea de legitimare cu vizele regulamentare.
5.Cererea de legitimare este valabila maxim 12 luni de la data emiterii, dupa care este obligatorie emiterea legitimatiei sportive.
6.Pentru a participa oficial intr-o finala-retur a unui campionat national, orice sportiv trebuie sa fie calificat in categoria de varsta identica cu cea a finalei respective.
7.Un sportiv prin participarea la o competitie de calificare nationala, nu poate beneficia de calificare decat la finala categoriei de varsta pentru care s-a calificat.
8.Un sportiv nu poate fi campion national, sau castigator al Cupei Romaniei, daca nu a participat direct in finala de campionat respectiva si a castigat locul intai intr-o categorie de de varsta, sex si greutate, conform regulamentului tehnic.
B. EXCEPTII DE LA REGULAMENTUL DE CALIFICARE
1.Sportivii care sunt selectionati pentru a participa la o competitie internationala majora in intervalul de timp apropiat, imediat urmator competitiei de calificare (6 saptamani), la solicitare pot fi calificati automat in finala respectiva, daca nu au ratat competitia internationala.
1.1.Sportivii mentionati la pct.1, nu fac exceptie de la inscriere de catre cluburi si au dreptul la cerere sa se califice la o alta competitie care se desfasoara inaintea finalei respective vizate, fara taxa, daca au ratat competitia internationala.
2.Sportivii care au probleme de natura medicala si care atesta cu documente situatia medico-sportiva care i-au pus in imposibilitatea participarii la competitia de calificare respective.
2.1.Sportivii de la pct.2 sau cluburile lor, au dreptul sa solicite in scris, anexand documente medicale, participarea la o alta competitie de calificare, fara taxa, care se desfasoara in fata finalei de campionat respective.
3.Sportivii care nu au fost inscrisi, sau care nu s-au prezentat pentru calificare din diferite motive, altele decat cele prevazute la pct. 1 si pct. 2, la cerere primesc dreptul de participare intr-o finala de campionat national, numai dupa plata unei taxe de participare care este pentru anul 2015 in valoare de 1000 de lei pentru finala de juniori I, 1500 de lei pentru finala de tineret si 2000 de lei pentru finala deseniori.
4.Sportivii aflati in timpul competitiei de calificare intr-o perioada de suspendare din diferite motive, sau in carantina si carora le expira suspendarea inaintea finalei campionatului respectiv, in urma solicitarii in scris, primesc dreptul de participare oficiala in finala respectiva, dupa plata a 50% din taxa conform pct.3.
5.Sportivii care au participat la calificari si au ratat competitia, sau nu au realizat baremurile, pot solicita sa participle oficial in finala de campionat respectiva si primesc acest drept in urma platii a 50% din taxa conform pct.3.
C. ATENTIONARI
1.Cluburile trebuie sa aiba in vedere ca sportivii nu pot fi sustinuti de federatie sau COSR in perioadele campionatelor (cazare si hrana), respectiv in zilele prevazute pentru fiecare competitie a calendarului intern, cu exceptia seniorilor si tineretului (23 de ani) privind campionatele de juniori.
2.Sportivii selectionati in loturile nationale au obiective de performanta si trebuie sa respecte planul de participare in competitii, cat si realizarea categoriei de greutate stabilite la nivelul federatiei.
3.Reamintim ca sportivii junior-I(20 ani) nu pot fi slabiti mai mult de 2,5kg, sportivii Juniori II (17 ani) nu pot fi slabiti mai mult de 2 kg, iar cadetii(15 ani) mai mult de 1 kg. Este interzisa slabirea juniorilor III.
4.Sportivii selectionati in reprezentative care vizeaza competitii majore internationale, nu pot participa in competitii interne apropiate (6 saptamani inainte), fara acordul federatiei, sau sa efectueze slabire neaprobata, altfel risca eliminarea din lotul reprezentativ pentru competitia internationala.
5.Reamintim hotararea Biroului Federal din august 2014 referitoare la participarea in competitiile unui an calendaristic.
5.1.Sportivii aflati in pregatire centralizata in loturi si centre (burse), sustinute de federatie si COSR au obligatia sa participe intern si international: ca seniori, tineret (23 ani) si juniori I (20 ani) la 3 respectiv 4 competitii pe an, iar ca juniori II (17 ani) si cadeti (15 ani), la 6 competitii pe parcursul unui an.
Cluburile care au sportivi din grupele de varsta cadeti si juniori II, in pregatire la nivel de loturi de juniori si CNOPJ-uri, trebuie sa urmareasca si sa sustina participarea acestora in cele 4 – 5 competitii, fiindca sportivii sunt monitorizati permanent iar prin evolutiile lor, isi mentin pozitia in lotul sau centrul respectiv.
I. REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de SENIORI
FINALA TUR – RETUR (m+f) – 2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili seniori (m+f) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare.
In faza tur se desfasoara “Cupa Romaniei” la seniori. Inaintea Cupei seniorilor se va desfasura Competitia de selectie a Jr.III (9-12 ani) legitimati, cu taxe platite cu viza medicala si a federatiei, pentru programul de pregatire pe 2016 sustinut din fondurile proprii MTS, destinat acestei categorii de varsta.
ATENTIE-Sportivii Jr.III – trebuie inscrisi in competitia de selectie, in categoriile specifice acestei grupe de varsta dupa cum urmeaza: la feminin-28,32,36,40,44,48 si+48kg, iar la masculin- 28,32,36,40,45,50,56 si+56kg.
2.LOCUL si DATA:
- Etapa finala Tur -15-19 martie –Bucuresti si
- Etapa finala Retur 08 – 12 noiembrie – Bascov.
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
56 Kg | 48 Kg |
62 Kg | 53 Kg |
69 Kg | 58 Kg |
77 Kg | 63 Kg |
85 Kg | 69 Kg |
94 Kg | 75 Kg |
105 Kg | +75 Kg |
+105 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de seniori (m+f) pot participa sportivi legitimati la structuri afiliati la FR.Haltere, cu varsta de peste 12 ani inclusiv, care au viza medicala si anuala la zi.
INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date:clubul, numele si prenumele sportivului,anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI: Marti 15.03.2016, ora 12.00, respectiv 08.11.2016, ora 10,00 va avea loc sedinta tehnica, care va stabili programul competitiei, funnctie de validarea participantilor. Competitia se va desfasura alternativ la masculin si feminin.
6.BAREMURI de CALIFICARE: Competitia de seniori este singura la care exista baremuri de calificare pentu finala retur, iar acestea sunt dupa cum urmeaza:
MASCULIN – S/A | FEMININ – S/A |
---|---|
Cat. 56Kg – 50/65 | Cat. 48kg – 21/26 |
Cat. 62kg – 55/70 | Cat. 53kg – 22/30 |
Cat. 69kg – 60/80 | Cat. 58kg – 25/35 |
Cat. 77kg – 70/90 | Cat. 63kg – 30/45 |
Cat. 85kg – 80/100 | Cat. 69kg – 35/50 |
Cat. 94kg – 90/110 | Cat. 75kg – 40/50 |
Cat. 105kg- 90/120 | Cat.+75kg – 40/50 |
Cat.+105kg-90/120 |
7.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
7.1.In etapa tur si pentru acordarea Cupei Romaniei, clasamentul individual se face la total olimpic, rezultatele pentru calificare sunt luate in considerare pe probe si total, iar in etapa Finala – Retur, clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
7.2.Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total.
7.3.Sportivul care rateaza cele 3 incercari la o proba in faza tur – calificare, nu se califica la acea proba si la total in finala campionatului respectiv.
7.4.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situatia de greutati corporale identice.
7.5. Un sportiv poate concura direct in finala-retur a campionatului, daca plateste Taxa de calificare stabilita pentru competitia respectiva.
8.TITLURI si PREMII
Sportivii clasati pe locul intai in finala-tur devin castigatorii Cupei Romaniei, iar primele trei locuri la total primesc diplome. Sportivii clasati in finala-retur a campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national, tricou de campion , medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma.
8.1.RECORDURI- In campionatele nationale se pot realiza recorduri la orice grupa de varsta si la orice categorie de greutate aflata in concurs. Conform noului Cod Anti-Doping in vigoare de la 01.ianuarie 2015, orice nou record national va fi considerat tentativa reusita si va fi omologat numai dupa efectuarea controlului doping de catre institutiile abilitate.
9.ORGANIZAREA
Organizarea Campionatului national individual de seniori (m+f) revine F.R.Haltere impreuna cu structurile gazda, conform calendarului competitional.
Etapele campionatului se vor desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament.
Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.
II. REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de TINERET
FINALA TUR – RETUR U 23 ani (m+f)– 2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili (m+f) din grupa de varsta Tineret (23ani) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare.
In faza tur se desfasoara “Cupa Romaniei” la tineret.
2.LOCUL si DATA:
- Etapa finala Tur -10- 14 mai – Onesti si
- Etapa finala Retur 11 – 15 octombrie – Bistrita.
Inaintea campionatului de tineret se va desfasura Cupa Romaniei pentru juniorii-III(9-12ani), sportivi legitimati sau in curs de legitimare, cu viza medicala si a federatiei. Castigatorii categoriilor de Jr.III (28,32,36,40,44,48-+48kg) la feminin respectiv (28,32,36,40,45,50,56-+56kg) la masculin, vor primi cupe iar clasatii pe primele trei locuri diploma.
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
56 Kg | 48 Kg |
62 Kg | 53 Kg |
69 Kg | 58 Kg |
77 Kg | 63 Kg |
85 Kg | 69 Kg |
94 Kg | 75 Kg |
105 Kg | +75 Kg |
+105 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de seniori (m+f) pot participa sportivi legitimati la structuri afiliate la FR.Haltere, cu varsta intre 12 si 23 de ani, care au viza medicala si anuala la zi.
INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date:clubul, numele si prenumele sportivului,anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI:
Marti 10.05.2016, respectiv 11.10.2016, ora 10.00 va avea loc sedinta tehnica, care va stabili programul competitiei, functie de validarea participantilor. Competitia se va desfasura alternativ la masculin si feminin.
6.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
6.1.In etapa tur si pentru acordarea Cupei Romaniei, clasamentul individual se face la Total, rezultatele pentru calificare sunt luate in considerare pe probe si total, iar in etapa Finala- Retur , clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
6.2Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total.
Sportivul care rateaza cele 3 incercari la o proba in faza tur – calificare, nu se califica la acea proba si la total in finala campionatului respectiv.
6.3.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situatia de greutati corporale identice.
6.4.Un sportiv poate concura direct in finala-retur a campionatului, daca plateste Taxa de calificare stabilita pentru competitia respectiva.
7.TITLURI si PREMII
Sportivii clasati pe locul intai in finala-tur devin castigatorii Cupei Romaniei, iar primele trei locuri la total primesc diplome.
Sportivii clasati in finala-retur a campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national, medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma.Tricoul de campion se acorda la Total.
7.1.RECORDURI In campionatele nationale se pot realiza recorduri la orice grupa de varsta si la orice categorie de greutate aflata in concurs.
Conform noului Cod Anti-Doping in vigoare de la 01.ianuarie 2015, orice nou record national realizat este considerat tentativa reusita si va fi omologat numai dupa efectuarea controlului doping de catre institutiile abilitate.
8.ORGANIZAREA
Organizarea Campionatului national individual de tineret (m+f) revine F.R.Haltere impreuna cu structurile gazda, conform calendarului competitional. Etapele campionatului se vor desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament. Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.
III. REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de JUNIORI I
FINALA TUR RETUR Jr.U20 ani (m+f) – 2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili (m+f) din grupa de varsta Juniori I (20 ani) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare. In faza tur se desfasoara “Cupa Romaniei” la Juniori I.
2.LOCUL si DATA:
- Etapa finala Tur 26 – 30 aprilie – Onesti si
- Etapa finala Retur 06 – 10 septmbrie – Arad.
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
56 Kg | 48 Kg |
62 Kg | 53 Kg |
69 Kg | 58 Kg |
77 Kg | 63 Kg |
85 Kg | 69 Kg |
94 Kg | 75 Kg |
105 Kg | +75 Kg |
+105 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de Juniori I (m+f) pot participa sportivi legitimati la structuri afiliati la FR.Haltere, cu varsta intre 12 si 20 de ani, care au viza medicala si anuala la zi. INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date:clubul, numele si prenumele sportivului,anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI: marti 26 aprilie ora 10.00, urmata de Sedinta tehnica la ora 12.00 si respectiv marti 06.09.2016, ora 10.00 va avea loc sedinta tehnica a returului, care va stabili programul competitiei, funnctie de validarea participantilor.
6.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
6.1.In etapa Tur si pentru acordarea Cupei Romaniei, clasamentul individual se face la Total, rezultatele pentru calificare sunt luate in considerare pe probe si total, iar in etapa Finala- Retur, clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
6.2Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total. Sportivul care rateaza cele 3 incercari la o proba in faza tur – calificare, nu se califica la acea proba si la total in finala campionatului respectiv.
6.3.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situati de greutati corporale identice.
6.4.Un sportiv poate concura direct in finala-retur a campionatului, daca plateste Taxa de calificare stabilita pentru competitia respectiva.
7.TITLURI si PREMII
Sportivii clasati pe locul intai in finala-tur devin castigatorii Cupei Romaniei, iar primele trei locuri la total primesc diplome. Sportivii clasati in finala-retur a campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national , medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma. Tricoul de campion se acorda la Total.
7.1.RECORDURI In campionatele nationale se pot realiza recorduri la orice grupa de varsta si la orice categorie de greutate aflata in concurs. Conform noului Cod Anti-Doping in vigoare de la 01 ianuarie 2015, orice nou record national realizat este considerat tentativa reusita si va fi omologat numai dupa efectuarea controlului doping de catre institutiile abilitate.
8.ORGANIZAREA
Organizarea Campionatului national individual de Juniori I (m+f) revine FR.Haltere impreuna cu structurile gazda, conform calendarului competitional. Etapele campionatului se vor desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament.
Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.
IV.REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de JUNIORI II
FINALA Jr.U17ani(m+f) – 2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili (m+f) din grupa de varsta Juniori II (17 ani) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare.
2.LOCUL si DATA: Etapa finala 19 – 23 iulie – Botosani
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
50 Kg | 44 Kg |
56 Kg | 48 Kg |
62 Kg | 53 Kg |
69 Kg | 58 Kg |
77 Kg | 63 Kg |
85 Kg | 69 Kg |
94 Kg | +69 Kg |
+94 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de Juniori II (m+f) pot participa sportivi legitimati la structuri afiliate la FR.Haltere, cu varsta intre 12- 17 de ani, care au viza medicala si anuala la zi.
INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date:clubul, numele si prenumele sportivului,anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI: marti 19 iulie ora 10.00, va avea loc sedinta tehnica a finalei, care va stabili programul competitiei, funnctie de validarea participantilor. Competitia se va desfasura alternativ la masculin si feminin.
6.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
6.1. Clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si la Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
6.2Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total.
6.3.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situatia de greutati corporale identice.
7.TITLURI si PREMII
Sportivii clasati in finala campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national, medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma.Tricoul de campion se acorda la total.
7.1.RECORDURI In campionatele nationale se pot realiza recorduri la orice grupa de varsta si la orice categorie de greutate aflata in concurs. Conform noului Cod Anti-Doping in vigoare de la 01.ianuarie 2015, orice nou record national realizat este considerat tentativa reusita si va fi omologat numai dupa efectuarea controlului doping de catre institutiile abilitate.
8.ORGANIZAREA
Organizarea Campionatului national individual de Juniori II (17ani) revine FR.Haltere impreuna cu structurile gazda, conform calendarului competitional. Finala campionatului se va desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament. Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.
V.REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de CADETI
FINALA U15 ani (m+f) – 2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili (m+f) din grupa de varsta CADETI (15 ani) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare.
2.LOCUL si DATA: Etapa finala 14 – 18 Iunie – Botosani.
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
36 Kg | 36 Kg |
40 Kg | 40 Kg |
45 Kg | 44 Kg |
50 Kg | 48 Kg |
56 Kg | 53 Kg |
62 Kg | 58 Kg |
69 Kg | 63 Kg |
77 Kg | +63 Kg |
85 Kg | |
+85 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de Cadeti (m+f) pot participa sportivi legitimati la structuri afiliate la FR.Haltere, cu varsta intre 12 si 15 de ani, care au viza medicala si anuala la zi.
INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date:clubul, numele si prenumele sportivului, anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI: marti 14 iunie ora 9,30, va avea loc sedinta tehnica a finalei, care va stabili programul competitiei, funnctie de validarea participantilor.
Competitia se va desfasura alternativ la masculin si feminin, dupa reuniunile competitiei de juniori III.
6.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
6.1. Clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si la Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
6.2.Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total.
6.3.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situatia de greutati corporale identice.
7.TITLURI si PREMII Sportivii clasati in finala campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national, medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma. Tricoul de campion se acorda la total.
7.1.RECORDURI In campionatele nationale se pot realiza recorduri la orice grupa de varsta si la orice categorie de greutate aflata in concurs.
Conform noului Cod Anti-Doping in vigoare de la 01.ianuarie 2015, orice nou record national realizat este considerat tentativa reusita si va fi omologat numai dupa efectuarea controlului doping de catre institutiile abilitate.
8.ORGANIZAREA
Organizarea Campionatului national individual de Cadeti (15 ani) revine FR.Haltere impreuna cu structurile gazda, conform calendarului competitional. Finala campionatului se va desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament. Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.
VI. REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NATIONAL de JUNIORI-III
FINALA Jr.9-12 ani(m+f) -2016
1.SCOPUL: Desemnarea celor mai buni halterofili (m+f) din grupa de varsta Juniori III (9-12 ani) pe anul 2016 si realizarea unor rezultate de valoare.
2.LOCUL si DATA: Etapa finala 14 – 18 Iunie – Bistrita.
3.PROBE: Competitia se va desfasura la cele doua procedee clasice de ridicare (smuls si aruncat), cat si la Totalul olimpic, la masculin si feminin in cadrul urmatoarelor categorii de greutate:
MASCULIN | FEMININ |
---|---|
28 Kg | 28 Kg |
32 Kg | 32 Kg |
36 Kg | 36 Kg |
40 Kg | 40 Kg |
45 Kg | 44 Kg |
50 Kg | 48 Kg |
56 Kg | +48 Kg |
+56 Kg |
4.CONDITII de PARTICIPARE: In campionatul national individual de Jr.III (m+f) pot participa sportivi legitimati sau in curs de legitimare (cu cerere de legitimare cu fotografie, certificate de nastere si viza medicala) la structuri afiliate la FR.Haltere, cu varsta intre 9 si 12 de ani, care au viza medicala si anuala la zi.
INSCRIEREA participantilor se face obligatoriu de catre cluburile de apartenenta pana cu 15 zile inainte de inceperea campionatului, cu urmatoarele date: clubul, numele si prenumele sportivului, anul nasterii, categoria de greutate si cel mai bun rezultat recent la total.
5.PROGRAMUL CAMPIONATULUI: marti 14 iunie 2016 ora 9.30, va avea loc sedinta tehnica a finalei odata cu sedinta tehnica pentru finala de cadeti, care va stabili programul competitiei, functie de validarea participantilor.
Competitia se va desfasura alternativ la masculin si feminin, inaintea reuniunilor pentru competitia de cadeti.
6.CONDITII de STABILIRE a REZULTATELOR:
6.1. Clasamentul se face in baza rezultatelor pe probe si la Total, pentru obtinerea medaliilor si titlurilor de campion national, cat si a celorlalte locuri din clasament.
6.2.Daca un sportiv rateaza cele trei incercari la smuls, el va putea continua concursul la stilul aruncat, dar nu va intra in clasamentul la total.
6.3.In cazul egalitatii performantelor, se declara castigator sportivul care:
a) la cantarul oficial a fost mai usor;
b) a realizat primul performanta respectiva daca apare situatia de greutati corporale identice.
6.4.Este interzisa slabirea sportivilor la aceasta categorie de varsta.
7.TITLURI si PREMII
Sportivii clasati in finala campionatului pe locul intai la una din probe sau la total primesc titlul de campion national, medalie si diploma, iar locurile II si III medalie si diploma. Tricoul de campion se acorda la total.
8.RECORDURI La aceasta categorie de varsta nu sunt standarde de record. In consecinta la campionatele nationale de juniori III(9-12ani) nu se fac recorduri nationale.
9. Arbitrii sau membrii juriului au dreptul sa opreasca din concurs orice sportiv care prezinta risc de accidentare, in timpul executiilor tehnice.
10.ORGANIZAREA Organizarea Campionatului national individual de Juniori III (12 ani) revine FR.Haltere impreuna cu structurile gazda si conform calendarului competitional din 2015, va fi la debutul Campionatului national de Cadeti. Finala campionatului se va desfasura in conformitate cu Regulamentul general al competitiilor de haltere si cu prezentul regulament. Sportivii care concureaza in competitia de Jr.III nu pot concura si la finala de Cadeti, in anul 2016.
Cluburile vor sustine financiar transportul, masa, cazarea si taxele aferente pentru sportivii si tehnicienii participanti. Este interzisa administrarea oricarei medicatii, sau a suplimentelor nutritive la aceasta grupa de varsta si orice tentativa in acest domeniu va fi considerata abatere deosebit de grava.
NOTA – Eventualele cazuri pozitive doping se sanctioneaza conform noului Cod anti-doping, care a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2015 si care prevede pe langa descalificarea sportivilor si anularea rezultatelor, anchetarea sportivilor si a anturajului lor, respectiv pedepsirea vinovatilor conform noilor reglementari.